Followers

05 April 2012

RVCC resepi Anna Qawina ......lembut gebusss.....i loike.....




Comei tak RVCC kita...sila angguk wpun tak jujur..ehheheh masa buat CC nie hati berbunga2 kembang setaman maka terhasillah tema 'Garden theme'
resepi kali nie dr mek Anna kita, start kawan ngan mek nie masa kita roger2 nak belajar buat kek karamel dulu...sangat baik hati n peramah mek na nie...sila kembang hidung yer tuan punya diri..heheheh tapi ini pujian ikhlas...aku start kenal anna masa baca blog dia dulu...suka sgt..sbb dia seorg housewife yg suka try2 resepi baru...masa tu aku takder blog dek kerana jeles diaorg semua ada blog masakan aku pun create ler satu blog utk aku share2 gak mcm diaorg nie...manalah tau satu hari nie..aku bole wasiatkan blog nie utk Balqis..hehehe


Aku dah byk try buat Red Velvet nie...resepi Hana ler...resepi kak Zai Teratak Impian aka tokey kek yg cantik meletoppppp semua sedap2 belaka ...and more or less resepi and cara2nya sama...bila anna inbox aku kat fb tanyer RV guna resepi apa...aku terus jwb...resepi joy of baking mcm kak hana guna....anna terus ckp dia ada resepi baru yg lebih moist....aiyooo hati ini tidak tertahan lg..terus tanpa segan silu..mek na.......aku mau resepi mu itu utk next orderku....lama mek na nak reply..dek kerana dia tak sihat aka demam.....dpt jer terus try...nasib sempat ...maka terhasillah RV yg tak dinafikan dek Mek Na...memang gebussss ...i loikeee sgt...




After dpt green lite dr Mek Na nak share resepi kat blog nie baru aku type kat sini...yelah..bg chance dulu tuan punya resepi eksyen kat blog dia dulu ler kan..ehehehh
aku  buat separuh adunan..dpt 16 biji...ok ler tu kan...













RED VELVET CUPCAKES
Sumber : AnnaQawina

Bahan-bahan 
A:
  • 300 g tpg gandum
  • 2 camb serbuk koko
  • 2 camt baking powder
  • 1 camt soda bicarbonate
  • 1 camt garam

B:
  • 125 g mentega tawar (aku guna anchor unsalted butter)
  • 280 g gula castor

C:
  • 2 biji telur (gred B)

D:
  • 1 camt esen vanilla
  • 1 camt cuka putih
  • 1 camb pewarna merah

E:
  • 240ml buttermilk *aku guna bancuhan susu cair dgn cuka (Campurkan 240ml susu cair  dan 1 sdb cuka. Biarkan mereka sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.)

Cream cheese icing:
  • 250g cream cheese
  • 1.5 cawan whipping cream
  • 1/2 gula ising

CARA-CARA:
  • Ayak (A)-ketepikan
  • Pukul (B) sampai kembang & ringan.Masukkan (C) satu persatu dan pukul lagi
  • Masukkan (D)-pukul hingga sebati
  • Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
  • Masukkan batter/adunan dalam acuan cupcake dan bakar pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit. Isi 1/2 cup sahaja ya..
  • Sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese icing.

Untuk Icing:
  • Pukul whipping cream sampai kental (bila terbalikkan mangkuk dia tak jatuh)
  • Dlm mangkut lain pukul cream cheese hingga kembang dan masuk kan gula icing ...kacau sebati
  • Masukkan adunan whipping cream td ke dlm adunan cheese...perlahan mixer biar dia sebati..
  • Hiaskan ikut sesuka hati....

1 comment:

  1. hoho...tetiba kembang kempis lak tghri ni..huish..eksyeen skit2la kan..haha
    Ana g mana bnyk hari takde ni? g kelas kek? heeh..okeh..canyik giler kapkek tuh..siyes..tabik..huhu

    ReplyDelete