Followers

23 April 2012

Banana Chocolate chips Muffin


























Kalau ada pisang2 terlebih tu..baik buat muffin nie..fully recommended sbb sedap bangat kat tekak aku nie...memang aku suka byk apa makanan berasas kan pisang...cekodok ker...lempeng ker...lepat ker...muffin mahupun apam pisang...yum..yummmy...
Resepi hasil cilok kat rumah kat PUTERI MANJA...start berkenalan ngan kat PUTERI since kat fb....akak ku yg tak penah lokek segala ilmu baking membaking nie...kalau kat fb siap ada resepi step by step lagi...
bila kat PUTERI up status ckp dia dah ada blog masakan...aku lah org yg pertama kut...jengok blog dia yg best tu..eheheh kalau tak caya meh jengok...



BANANA CHOCOLATE CHIPS MUFFIN
Sumber : rasa2selera PUTERI MANJA



BAHAN2NYA
1 ½ CAWAN TEPUNG GANDUM(DIAYAK)
80 GRM GULA BIASA
1 ½ SUDU KECIL BAKING POWDER(DIAYAK)
¼ SUDU KECIL GARAM
1 CAWAN PISANG YG DAH LENYEK
1 BIJI TELUR GRED A
120 GRM BUTTER (DICAIRKAN)
¼ CAWAN SUSU SEGAR(PAKAI SUSU CAIR PUN BOLE GAK)
100 GRM CHOCOLATE CHIP ATAU NAK LEBIH PUN BOLE(ASINGKAN SUKU TUK DILETAK DIATAS ADUNAN)


CARA2NYA
1. “BAHAN A” SATUKAN TEPUNG, GULA, BAKING POWDER DAN GARAM DI DALAM MANGKUK. KACAU RATA(GUNA SUDU JERR).

2. “BAHAN B” SATUKAN PULA SUSU, BUTTER DAN TELUR KEDALAM MANGKUK LAIN. KACAU RATA MENGGUNAKAN WHISK SAJERR. SETELAH RATA MASUKKAN PISANG. KACAU LAGI HINGGA RATA.

3. MASUKKAN BAHAN B KEDALAM BAHAN A DAN KACAU RATA DENGAN MENGGUNAKAN WHISK ATAU SENDUK.

4 AKHIR SEKALI MASUKKAN COKLAT DAN GAUL HINGGA SEBATI. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM MANGKUK MUFFIN ½ ATAU ¾ PENUH. JGN PENUH SANGAT KANG TERKELUAR LAK HUHU…

5 BAKAR ADUNAN PADA SUHU 180C SELAMA 15 MINIT ATAU SEHINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. KALAU NAK GARING LAGI BAKAR LAMA SIKIT K…


SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment