Followers

29 March 2012

Happy B'day Danish n Danial......


The vogue mummy aka my cousin ....sudah roger2 thru my FB mau  order Indulgence Cake for her son's besday awal bulan 3 lg...maka di hari kejadian..tak dpt ler nak tolong buatkan sbb kami berjemaah berholiday kat Kuching .....maka dek teringin jugak nak raser itu kek ..dia kata on jugak order kek tu pd ujung bulan 3 utk anak no 2 nyer....

Emmmmph...jenuh memikir nak bg theme apa kat kek nie tuk anak bujang berumur 14thn nie...takkan nak angry birds lg kan...tak sesuai lah...ok lah hasil menggoogle..maka terhasil idea ...buat theme football lah..sure anak2 remaja nie suka kan...maka aku pun inbox cousin ku...setuju tak dgn idea itu...setelah mendindong2 itu ini bagai...maka dia kata Danish suka Arsenal....dah cuba cari sticker team arsenal tp takde rezeki...dah hbs ler pulak tinggai team MU jer..takut itu budak tak suka..maka abaikan jelah stickter tu...terus amik set football team jelah...maka setelah kedua2 pihak bersetuju maka terhasillah .........




Untuk Danish n Darwish...happy besday my dear newphews ....Semoga menjadi anak yg soleh yg menyejukkan hati ibubapaMu yer...and tak lupa gak Congratulation to Danish....on your 5As dlm SPM baru2 nie...


psttttt: comei tak anak buah saya...bg yg berhajat..bole ler isi borong yer..heheheh

28 March 2012

Order 27032012



Choc Cheese Indulgence Cake



Red Velvat Cake 2.49kg

gambar atas ehsan tuan punya kek

26 March 2012

Class B&W 25032012


Ahad baru nie...2nd time aku berguru ngan MakLang Azie belajar buat kek Rusian Black n White....kek nie cantik bila di potong...rupa dam gitu...ada filling choc ganache and creamcheese...



Kelas hari nie best sgt...sbb student2nya sama level jer ngan aku..so takder ler aku sorang jer terhangak2 bila cikgu explain itu ini....byk benda yg tak faham pun mudah nak tanyer..takde ler aku control2 ayu nak tanyer sbb masa join kelas choc indulgence hari tu most of student2 semuanya tokey2 kek..so kebanyakan tips or bahan asas kek diaorg dah expert....so Kengakawan...mana yg teringin nak makan kek B&W nie..bole ler roger2 aku ekkk....

23 March 2012

19 March 2012

Eggless Pandan Muffin



Dah lama tingin nak makan muffin nie lepas berjalan2 ke blog izzah daut....tgk izah punya lg mengiurkan...
sumber asal dari dayangjack....smlm petang aku roger2 adik ipar suh datang umah buat muffin nie utk minum petang together2 ngan adik beradik yg lain...

moh kita nengok resepi......


Eggless Pandan Muffin
Sumber : Izzah Daut & Kak Dayang Jack
Bahan-bahan ( 6 ) 
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan gula (DJ guna 80 g )
  • 1/2 sudu kecil soda bicarbonat
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1/2 cawan minyak masak (ana ikut kat DJ guna mentega cair)
  • 1 cawan santan pekat (kurangkan sedikit kalau santan cair)
  • 1 sudu besar Andrews Liver Salt/antacid or di malaysia- ENO
  • sedikit perasa Pandan + Warna hijau (ana guna air daun pandan
Cara-cara:
  1. Campurkan bahan kering (tepung, gula, soda bicarbonat, baking powder) ke dalam satu bekas.
  2. Campurkan bahan basah (santan, minyak, colour, perasa pandan) ke dalam satu bekas yang lain.
  3. Masukkan (2) ke dalam (1), sambil dikacau dengan garpu.
  4. Akhir sekali, ayakkan Andrew Liver Salt/ ENO. Kacau dengan garpu, biar sebati, tapi jangan terlebih kacau. 
  5. Rehatkan 5 minit.( cukup masa untuk ENO bertindak mengngeluarkan bubble)- mungkin tak berapa nampak, tapi mixture akan kurang likatnya.
  6. Masukkan ke dalam bekas muffin, bakar selama 30 min, 160 deg C. 
  7. Untuk perasa lain boleh try contoh di bawah. 
***Actually kukus lagi best kalau nak try option di bawah. kalau bakar kering sgt la pulak.
OPTION1: @Banana Muffin@: 2 biji pisang size kecil, 3/4 cawan susu soya [x]
OPTION2: @Apple Muffin@: 4 sudu besar Bramley apple source, 3/4 cawan susu soya
Dari resepi ni, macam-macam perasa boleh buat.
Selamat mencuba.



Order 17032012

  










14 March 2012

SUPER FUDGY BROWNIES




Entry tetangguh lagi...actually aku buat brownies nie...hari Sabtu lepas sempena makan2 sefamily...menyambut kepulangan MIL balik dari Tanah Suci Mekah....brownies nie dah byk kali gak aku buat...memang sodappppppppppp....terasa kecoklatan yg teramat2....bg tekak aku ler yer...korang yg tak suka coklat aku no komen.....

Resepi yg sonang and yg paling sempoi nak buat....yg penting takyah guna mixer pun...godak2 guna whisk jer dah bole siap....meh kita layan resepi....

Super Fudgy Brownies
Sumber : Kar Nor Secubit Garam


Bahan-bahan :
120 gm unsalted butter - (8 sudu besar)
130 gm all purpose flour - (1 cawan)
1/2 sudu teh baking powder
30 gm serbuk koko - (1/4 cawan)
1/2 sudu teh garam (ana tak letak)
220 gm coklat masakan - dadu kecil-kecil
240 gm gula perang - (resepi asal 1 1/4 cawan gula kastor) ana pun ikut kak nor gula perang
3 biji telur gred A
3/4 cawan choc chips

Bahan untuk ditabur :
Almond slice / choc chips


Cara-cara :

1. Panaskan oven 180'C. Sapu loyang dengan mentega dan alas dengan baking paper dan lebihkan ditepi loyang untuk memudahkan untuk dikeluarkan brownies nanti, dan sapu juga baking paper dengan mentega. Ketepikan.

2. Ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder, garam dan choc chips sekali. Ketepikan. Pindahkan choc chips yang telah diayak kedalam bekas lain.

3. Cairkan coklat masakan dan butter guna keadah double boiler. Pastikan air tidak masuk dalam coklat. Matikan api.

4. Masukkan gula dalam adunan coklat dan kacau rata dengan whisk hingga gula larut dan sebati dengan coklat. Masukkan telur satu persatu dan kacau rata-rata dengan perlahan-lahan.

5. Masukkan adunan tepung yang telah diayak tadi sedikit-sedikit hingga tercampur rata. Masukkan sekali choc chips yang diayak tadi. Jangan aduk terlalu lama, cukup sekadar bercampur dan tiada tepung lagi.

6. Tuang adunan dalam loyang dan ratakan. Taburkan almond slice dan choc chips ikut suka. ana guna loyang 10x10x2 inci.

7. Bakar selama 50 minit atau hingga masak dengan suhu 170C. Keluarkan dari oven dan sejukkan 30 minit. Bila dah sejuk baru keluarkan dari loyang dan letak atas redai dan boleh dipotong-potong. Hias ikut suka... Selamat mencuba :)

13 March 2012

Black Beauty Choc Moist Cake with Strawberry Choc Drizzles









order kali nie dr Kak Sulie...kawan akak aku...kek ke2 dia order..dulu dia mintak RV kek....
resepi penah aku tulis kat SINI dulu...tpi kali nie aku tambah sket adunan dia bagi tinggi sket..ehhehe
Strawberry Chocolate tu memang kak Sulie yg request...so aku tak yah fikir nak design apa2...sonang keja den....meh layan resepi yg telah di derhakakan....



Black Beauty Choc Moist Cake
Sumber: Mak lang Azie (sumber asal Chef Zubaidah)

BHN A
3 cwn tepung gandum/superfine (ana guna tpg gandum)
¾  + 1/4 cwn serbuk koko
3 st soda bikarbonat
2st b/powder

BHN B

3 cwn gula castor
1 1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn myk masak @ butter dicairkan
1 1/2 cwn air panas suam
1sb emulco
5  biji telur

Cara

Ayak Bhn A, ketepikan
Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
Masukkan Bhn B dan gaul rata
Bakar 50’-1 jam (sehingga kek masak) , suhu 150C, api atas bawah
Guna loyang 8x8


Topping Ganache
300 Choc Compaund (ana guna berryl's)
150 susu cair
- double boiled kedua nie sampai cair...biar pekat sket...baru tuang atas kek kita...

12 March 2012

Angry Bird Choc Cheese Indulgence Cake



Choc Cheese Indulgence Lagiiiii..........Kali nie with Agry Birds Decoration....





Dapat Order dari officemate.....tingin nak makan Indulgence Cake....dia tak kisah hari apa2 pun...bestnyer dpt custome cenggini....aku terus ckp kat dia...leh tak akak deco angry birds..sbb akak nk try belajar deco buttercream....so dng lajunya tuan punya kek setuju..janji tak susahkan aku...
tak susah mana pun dik...akak yg gatai tangan nak buat..ehhehehe







































Gambar ehsan dari customer...alhamdulillah Izzati sekeluarga suka and kena ngan selera mereka...



Ahad lepas jugak kena siapkan red velvet Cuppies 12pcs...sebiji Kek Karamel Pelangi dan 50pcs Apam Ladybirds n Bees....semua nie order dari regular customer saya...Marrisa Aisha...sedap kan nama dia...siap aku ckp kat dia..kalau dpt baby girl lagi nak pinjam ler nama dia..heheheeh




08 March 2012

Kuching......Miow....miow

Kuching Trip (2 - 4 /03/2012)





         Cuti2 Malaysia kali ni kitaorg choose Sarawak......so Kuching ler tmpt famous kat sana.  Tiket dah  book tahun lepas lagi...mula2 ingat nak gi KK, Sabah...tapi tak kesampaian..ticket promotion dah sold out...so next destination yg teringin nak pegi...Kuching...book utk 9 org.....tapi yg pegi 8 org...hehehehe


Pergi Jumaat balik Ahad...mcm pegi jln2 Semenanjung jer kan....mula2 dpt feedback dari member2 yg pegi..rata2 ckp boring so kalau nak merasa bolelah pegi...so aku pun book tak lama sgt...(nak save cuti gak).....arrival dah pukul 1040 kat Airport Kuching...dah ada orang tunggu pun kat situ....(memang dah booked  awal2 dr KL)....terus En. Rizuan bawak g check in kat Hotel Grand Margerita  ...........
.....Sangat2 frust sbb bilik yg kitaorg tempah awal2 dah full...kebetulan ada SUKMA time tu..so hotel kat town Kuching semua penuh ngan atlit2 negeri....tapi demi memenuhi permintaan kitaorg dpt gak ler bilik 'River View'...
sangat2 Cantik you ollssss...Balqis keja dia duk tepi tingkap jer mengadap bot2 n cruise yg lalu kat sungai tu...




Pagi Sabtu, selepas selasai b'fast...tunggu En. Riduan sampai...we all amik package City Tour ngan dia...start 9am until 6pm....
First tempat yg dia suggest ialah Rumah Kebudayaan..since regenya tak berapa nak mampu untuk kami yg meramai nie..and keadaan dlm tu yg tak sesuai bawak budak kenit2..maka batalkan sajer hasrat ke situ...so segeralah kami semua ke Pasar Serikin yg jauh mengamat dr Bandar Kuching tu...dlm 1 jam 15 minit perjalanan....dah border Kalimantan tau daerah nie...



panas menghazab time nie...perit sampai pipi naik pedih


Pasar nie lebih byk jual barang2 dari Indonesia....so boleh dikatakan murah2 gak ler...harga still bole bargain lagi...tapi disebabkan dia tau kita org Semenanjung..bila minta tawar..muka mcm tak ikhlas nak layan





Lepas dah puas meronda sekitar pasar nie...kitaorg lunch kat satu2nya gerai Halal area sini...apa lagi..meh try makan mee kolok ekkkk





Hujan dah mula turun time makan tu....aiyooo van parking agak menjauh ler jugak...harus berlarik bwk anak2 sekalian...sepanjang perjalanan...En Rizuan tak renti2 bercerita tentang sejarah n tempat2 yg menarik sekitar situ...mengikut kata beliau...Bandar Kuching dpt nama sempena...ada sebuah bukit merupai seekor kucing ...dan ada sumber yg lain gak ckp ...dulu byk pokok mata kucing tumbuh area situ...tepi2 jln nak balik tu ada gerai2 kecil mcm pasar tani jgk lah..juai sayur2 kampong...pasar tu ada time weekend jer kut sbb byk keter lalu...kalau hari biaser jalan situ lengang jer..





Pelik tak buah2 nie...yg atas buah tampoi...yg merah2 tu buah Chong....sedap masam2 manis..mcm isi rambai pun ada...

Destinasi seterusnya...akak aku sudah request mau ke tmpt jual tikar Sarawak....dr KL dah aims nak beli ini barang.....


Tikar2 nie boleh di pos yer...kengkawan..so senang keja kita within 3days dah bole bentang kat umah dah...
harga postage RM6 perkg...bolelah kan dr hazab nak menghangkut nanti...Setelah wang bertukar tangan..and segala urus niaga selesai kat kedai tu...maka berangkat ler kami ke Destinasi Seterusnya......


'CAT MUSEUM'





Irfan n Balqis paling happy kat sini...masuk adalah free cuma kalau korang bwk ipad and camera dia charge ler..
Inside semua adalah pasai kucing...comei2 geram...decoration, painting..anak patung...sourvenier ...











Hujan melebat time nie..so tak dpt ler pegi Sepilok nak tgk Orang Utan...menurut En Rizuan sekarang musim buah cempedak..so org utan dah biase makan pisang..bila jumpa buah lain dia taknak ler kuar hutan..tambah2 hujan lebat cenggini..nanti buang masa jer pergi...

So kalau cenggitu..moh kita ke tempat Kek Lapis...kalau tak membeli kek lapis tak sah ler tour kita kat Sarawak nie....aku tak beli byk sgt pun sekadar tuk family member and kawan2 yg kirim...perasa adalah byknya ya ampun..kalau  nak raser semua mau kenyang dibuatnya...Kek Lapis yg famous kat area sini adalah kek Lapis Dayang Salhah..asalnya dr industri kecil2an kat rumah jer...skrg dia dah ada kilang besar woo...so umah yg dulu dia tinggal dia dah buat tempat jual kek jer...harus duk banglooo skrg nie kannnn...




Kita teruskan perjalanan yang nak ke penghujung dah nie....ke Waterfront pulak...kat situ ala2 Jln TAR....byk kedai2 lama jual sourvenier...seperti biaser akak aku campion membeli segala mak nenek keychain ler...fridge magnet..beg2 manik..t-shirt....aku cam biaser...beli sekadar yg org kirim...kengkawan hampunnnn byk2..I takde budget nak beli u ollssss sourvenier...financial crisis skrg nie..ahhahahaha
sory kat sini tak amik byk gambar ler pulak....time nie Irfan n Balqis dah buat perangai...merengek nak balik Hotel sbb dah lapar n penat gamaknya...




Balik Hotel...mandikan budak2...waktu magrib dah masuk....sana magrib awal...kejap jer dah gelap....suasana tepi sungai tu cantik sgt....
lepas solat zasss kitaorg mencari makan...aiyooo lapar sgt lunch cuma makan mee kolok jer tadi...Mlm nie kita open table u ollssss mau makan seafood...td masa dlm van sudah riki2...sama En Rizuan kat mana makan seafood yg fresh n sedap area hotel tu...yelah malas nak jalan jauh2 dah penat sgt...so dia suggest makan kat bangunan dpn hotel di tingkat 6, dia kata mana2 pelancong dtg ke Kuching memang dia akan rekomen makan kat situ..ikan, udang ketam lobster semua fresh...and dijamin halal...










Moh balik tidur...udah kenyang...Balqis sampai dah tertidur2 kat meja makan...aku dah cuak ingat dia pengsan..dng sotong goreng masih kat tangan...aiyoo anak aku sorang nie memang suka makan tak cerewet langsung..tak mcm abg dia Irfan...kalau nak suh dia makan nasi..harus bersuap..kalau tak sanggup dia berlapar...favourite dia roti, donut..biskut...

possing depan lobby hotel masa tgh tunggu driver....


Flight balik esok kul 1155am...harus seawal 930 dah kena bertolak ker airport Kuching.   Aku dah risau berat 60kg yg kitaorg purchase tu tak access luggage...alhamdullillah ngam2 jer...akak aku sudah buat hal...dia sudah lupa may beli terubuk masin jiran sebelah umah kirim...harus ler meroyan nak beli gak kannnn...terpaksa call driver yg amik kitaorg pagi tu datang awal sket sbb nak cari ikan terubuk masin....nasib baik En Man agreed dtg kul 9 pagi tu...terus dia suggest ke Pasar Seratok ...sbb dia kata lagi byk choise n jalan nak ke sana pun on the way nak ker airport gak....






Moh kita terus ke Airport Kuching...Bye..Bye Bye Kuching....ada rezeki insyaAlllah kita visit awk lagi ekkk




















...