Followers

23 April 2012

Heart Shape Carrot Walnut Cake & Order 23042012





Resepi kali nie hasil BW ke rumah kak Zu Semanis gula....kek Kak Zu semua cantik2 belaka...hari2 mesti aku sekodeng blog beliau....
First time buat Carrot Cake masa hari Ibu last year...tapi guna resepi Mat Gebu...tu pun meletoppp gak uolllls...
Resepi asal dari First MasterChef Malaysia Ezani....and menurut beliau..resepi nie adalah resepi carrot cake yg terbaik yg penah beliau cuba dan telah membawa tuah dlm hidupnya semasa ujibakat  pertandingan masterchef baru2 nie.....

 

                                                             kek yg baru lepas masak...belum di make overkan lg..ehhehe



pandang dari depan yer...(nak gak tunjuk heart shape tu...loyang baru beli tau)


CARROT WALNUT CAKE
Resepi Asal : Chef  Ezani



Ayak semua bersama-sama dan ketepikan2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil serbuk penaik
1 ½ sudu kecil baking soda  

2 ½ sudu kecil serbuk kayu manis                
1 sudu kecil garam


Pukul dengan pemukul atau senduk kayu
4 biji telur
1  1/3 cawan gula
1 ½ cawan minyak sayuran (ana guna minyak jagung)
2 ¾ cawan lobak merah diparut
1 cawan kelapa kering (ana tak letak)
1 cawan kismis/sultana/blackcurrant - (ana guna blackcurrant)
1 cawan nanas dihancurkan (nanas dalam tin dikisar sedikit dalam food processor)
1 cawan walnut yang sudah dipanggang, dicincang kasar 
  
Cara21. Panaskan oven ke suhu 165°c.
2. Sediakan bekas pembakar (resipi ini unutk kek 10x10inci atau 13x8inci,atau anda boleh bahagikan kepada dua bekas kecil, atau  buat cupcakes! Tetapi perlu kurangkan masa membakar untuk kek yang lebih kecil). Sapukan tepi dan dasar bekas membakar dengan minyak/mentega dan letakkan kertas pembakar yang dipotong mengikut saiz bekas di dasar bekas membakar.
3. Tambah campuran tepung yang telah diayak tadi ke dalam campuran telur dan kacau sehingga sebati.
4. Campurkan bahan-bahan yang selebihnya.
5. Tuangkan ke dalam bekas membakar dan bakar selama 40-50 minit atau sehingga lidi sate yang dimasukkan ke dalam tengah-tengah kek keluar kering. (Nota: untuk cupcakes periksa kek anda selepas kira-kira 20 minit)
6. Apabila sudah masak, biarkan kek sejuk dalam tin, kemudian terbalikkan kek ke atas pinggan hidangan dan sediakan aising.



Aising cream cheese
200g cream cheese, dilembutkan pada suhu bilik
50g mentega, dilembutkan pada suhu bilik
2 ½ cawan gula aising, diayak
1 sudu kecil esen vanila




SELAMAT MENCUBERRR 




 Order RVCC 12pcs utk org yg baru lepas berpantang..ngeh..ngeh..ngeh  


No comments:

Post a Comment