Followers

29 June 2012

ZEBRA LINES CAKE...........Happy Birthday my Dear Frenz....




Mana belangnyer...apasal nama dia ZEBRA LINES....sure korang tertanyer2 kan???? sila angguk wpun aku tak nampak...hehehheheh
Kek nie aku buat bersempena besday KKS aku yg sorang tu...dah lama mengidam  nak makan kek Marble butter tu...aku duk nampak dia google resepi bagai..nak buat sendiri katanyer....cita2 kawan aku sorang nie memang tinggi tapi mixer takderlah..oven takde lah....

Dah lama aku nampak resepi menikam kalbu nie kat dapur Kak Zu "Semanis Gula" ...
punyalah cantik hasil kejadian kek kat rumah kak Zu tu...so aku terus decide nak buat kek nie tuk member aku tu...So jangan tanyer aku apa raser kek tu...sebab aku sendiri pun tak raser lg.. ( kalau ikut hati aku nak jer aku belah kek tu dulu nak tgk hasil kejadian..tp bila fikir2..eh mcm not nice ler pulak nak kasi org kita lak yg belah dulu) .....tunggu komen dari dia ekk...Kek nie banyak guna putih telur sebab tu kut tekstur dia lembut gebu mcm sponge cake...nanti aku suh dia potong and amik gambar k....
tuk anak-anak ku serta adik beradikku..tunggu mama ada masa baru mama buatkan hokeyyy ...dlm kepala hotak nie dah byk list cake yg aku nak cuba...masa jer yg membataskan segalanyer...
aiyooo dah byk merepek kat sini ..meh kita layan resepi...





ZEBRA LINES CAKE...

Bahan2
A: 250 gm telur putih ( dalam petisejuk )
50 ml cold water
170 gm gula castor
1 1/2 tsp ovelette
2 kuning telur
200 gm tepung superfine ~ ayak
3/4 tsp double action baking powder ~ ayak
1 tsp vanilla

B: 170 gm butter ( cairkan )
2 sudu besar susu pekat

C: 2 sudu besar serbuk koko

Cara2
Putar kesemua bahan A hingge kembang dan gebu
Masukkan bahan B dengan memutar speed paling perlahan
Ambil 1/3 adunan dan masukkan serbuk koko
Sediakan loyang 9 inci dan gris kannye
Scop kan 2 sudu besar adunan original ke dalam loyang dan scop kan 1 sudu adunan coklat .Ulang hingge habis dan taburkan almonds nibs di atas nye. Setelah di bakar akan terhasil lah belang nye.
Bakar pade suhu 180 C selame 50 minit

tips dari kak Zu~ jike kek sudah garing di atas nye tetapi kek masih belom masak  ~ tutup kan bahagian atasnye dengan aluminium foil dan teruskan membakar hingge kek masak dengan sempurna
.



28 June 2012

25 June 2012

PAVLOVA in my Heart



Orang lain dah lama try buat PAVLOVA nie since dari tahun lepas lg...aku sekadar mengintai dapur-dapur geng memasak and seperti biaser CnP resepi jer...heheheh belum ada keberanian nak buat..hari tu menerai buat Macaron...hancus ko....tu yg malas nak try benda2 cenggini....

Disebabkan belen2 fresh fruit lepas buat Fruit Tart tu byk lg...(kecuali cik Strawberry) aku pun terus terbuka hati nak try buat desert Mat Salleh nie...google punya google berenti di rumah si Triffin Biru...siapa lagi kalau bukan abg Mat Gebu kita....heheheh


Bagi aku...Pavlova nie manis yg amat ....wpun aku dah kurangkan gula..tapi bila makan dng Krim dan buah2an yg masam tu ..raser dia balance sgt....harus mengulang kut makan benda nie....
aku jer balun dekat 3 ketul Luvy2 yg tenit tu....nak buat senang jer..cuma ya ampun nak bakar tu lama menghazap...kalau aku tau...harus aku buat besar seketul gitu...heheheh cepat sket bole makan...




PAVLOVA
Sumber : Mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA :-)
150 gram putih telur (anggaran 4 biji telur)
1 cawan gula kastor
2 camca besar tepung jagung
2 camca teh cuka makan
1/2 camca teh esen vanilla (kalau nak pavlova puteh, omit esen vanilla)
Whipping cream secukupnya (mat pakai yang sedia guna dalam tin)
Strawberry, Raspberry, Blueberry dan Mangga segar

CARA MEMBUATNYA
Panaskan oven pada suhu 150C, sediakan kertas minyak, buat bulatan berdiameter 6 cm sebanyak 18 bulatan menggunakan pensel, kemudian terbalikkan kertas tadi dan guna bahagian ini untuk membentukpavlova (ini pavlova jenis comel2).Ketepikan.
  1. Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga kental dan berkilat. Masukkan cuka makan dan tepung jagung, gaul rata adunan tadi, tapi jangan terlebih gaul(mat gaul guna spatula). Masukkan adunan ke dalam piping beg yang dipasang nozel bentuk bintang no.9 atau jenis bulat pun boleh. Paipkan bulatan mengikut saiz pada lukisan dikertas minyak tadi, kemudian paipkan sekelilingnya seperti dalam gambar. Lakukan sekali lagi seperti. Buat sama untuk baki adunan.


Masukkan ke dalam oven, turun suhu menjadi 120C dan bakar 1 jam 20 minit. Kemudian biarkan ia sejuk dalam oven. Ambil pavlova tadi, paipkan whipping cream ditengahnya dan susun buah2an segar mengikut kreativiti anda. Hidangkan segera..secukupnya


Fruit Tartlet




Dapat order dari kawan suh buatkan fruit tartlet nie...sempena Tea Party kat rumahnya Sabtu lepas...alamak tak penah lg buat jual tart nie..biaser buat tuk makan2 sendiri jer...disebabkan kengkawan dah mintak tolong kan...beranikan diri jugak ler buat tart nie...alhamdullilllah tuan punya tart tak cerewet....and dia suka tart nie...katanya cute n yummy...heheheh thanks dear....

Resepi di cedok hasil mengintai di blog Mak Lang...sifu baking kita merangkap tokey kek jugak....
selalu tgk Mak Lang buat fruit tart kat blog beliau..so cari punya cari...jumpa resepi ...
ana tumpang CnP resepi yg sedap nie kat blog anna pulak yer Mak Lang....




















FRUIT TARTLET
SUMBER : MAK LANG AZIE
PASTRY
Bahan-bahan :
(A)
200g mentega
100g gula ising
1/4 sudu kecil esen vanila
(B)
1 biji telur
(C)
420g tepung
1 sudu besar susu tepung
Kaedah penyediaan :
1. Putar (A) hingga lembut. Masukkan (B) dan terus memutar hingga gebu.
2. Masukkan (C) dan gaul hingga doh yang lembut dan licin terbentuk.
3. Ambil sedikit doh dan tekankan ke dalam acuan tat. Potong lebihan di tepi-tepi acuan dengan pisau.
4. Cucukkan dasar tat dengan garfu.
5. Bakar selama 12 minit atau hingga perang keemasan.
6. Keluarkan dari acuan dan biarkan sejuk. Simpan di dalam bekas kedap udara.

INTI KASTAD

Bahan-bahan :
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung kastad atau tepung jagung (mklang suka guna tepung kastad lagik)
8 sudu besar gula (ikut manis tekak sendiri)
2 cawan (500ml) susu segar (mklang guna susu cair)
2 biji telur
2 sudu besar mentega
Kaedah penyediaan :
1. Campurkan tepung gandum, tepung castard/tepung jagung dan gula ke dalam periuk. Campurkan 2 sudu besar susu dan kacau rata.
2. Masukkan telur dan kacau rata.
3. Tuangkan lebihan susu ke dalam bancuhan dan mentega.
4. Masak di atas api perlahan dan kacau selalu agar bancuhan tidak berketul.
5. Bila bancuhan menjadi pekat dan bersinar, padamkan api dan biarkan sejuk.
*maklang mskkan sumer bhn sekali harung dlm periuk dan masakkan aje atas dapur

20 June 2012

Order Sepanjang Minggu 18-23/06/2012








Rainbow Cake With Cream Cheese Frosting



Devil Food Chocolate Cake with Angry Birds Figurines


24pcs RVCC


400 pcs Apam Polkadot





18 June 2012

Introducing New Cake In The House....
HAZELNUT CREAM CAKE


Entry kali nie khas utk peminat tegar cofee ... ... AnnaAlisya Confectionery memperkenalkan Hazelnut Cream Cake yg kaya dengan raser hazelnut seperti kinder bueno.....Farero Roche ...ditambah pula dgn Capucino Cake yg meletoppsss ...walahhhh
dan setiap layernya dipenuhi taburan kacang hazel yg dipanggang
rangup....dan taburan coklat parut....


Bagi yg berhajat sila2 lah roger mcm biaser yer...
harga pengenalan bagi customer2 yg saya sayangi...hahahah

RM65








Menimba Ilmu Lagi.....HAZELNUT CREAM CAKE.......


Smlm turn aku dpt join Class Hazelnut nie...dah lama booking..asyik melepas jer...horeeyyyyy sangat2 puas hati dpt raser kek yg sedap meletopppp nie...
Kali nie aku berjaya menghasut satu lagi officemate aku menyertai majlis ilmu kitaorg nie...akak Sue nie pun peminat tegar acara baking membaking nie...dah byk class2 Chef terkenal yg dia dah join....amat teruja masa tgk kak Sue meratakan / melicinkan kek..secara tak langsung dpt belajar teknik tu jgk...thanks kak Sue...





05 June 2012

Kek Plain Butter Susu





Kek nie hasil kejadian dek kerana melayan kerenah org mengidam...mak aku tiba-tiba request suh buatkan kek butter yang plain untuk pakcik aku yang dah lama teringin nak makan kek tu...
Kata dia..pakcik aku dah cari merata kek butter plain tu tak gak jumpa2...dek kerana kesian kan abang nyer..maka dia mintak aku tolong buatkan....

Aku layankan jelah kerenah dua beradik nie...resepi Kek Marble Susu Mek Anna Qawina nie pun dah lama aku intai2...cuma tak berpeluang jer nak buat...baca komen2 kat blog Anna ...rata2 semua puji kek nie gebu dan sedapppp ....so apa lagi terus amik jer resepi tu..cuma aku tak marblekan dia jer...

Ada satu kejadian tak diingini berlaku..ngeh..ngeh ..ngeh...aku nie punya satu perangai yang aku sendiri tak suka...suka tak baca resepi sampai habis...bila kek dah masuk oven..baru aku perasan ..yg aku tak letak susu cair dalam adunan tu...punyalah berdoa..agar tak bantat ler hasil kejadian kek tu nanti...dah ler nak kasi org...malu jer nanti...hhehehehehe...

 Lepas masak jer kek tu..aku tak sabar2 nak tgk dlm dia tu..dah ler masaknye aku raser lama gak..lebih dr sejam gak....
tak tunggu sejuk aku potong gak kek tu...nak tgk hasil kejadian Alhamdullillah...gebus giler kek tu...bau semerbak u olsss...
masa posing2 adik ipar aku duk kata 'kak..sedapnya bau...terliur kak'





KEK MARBLE SUSU
Sumber : Anna Qawina

Bahan-Bahannya 
  • 250 g mentega (ana guna Anchor salted butter)
  • 230 g gula halus
  • 2 camca teh ovallate
  • 4 biji telur gred A
  • 270 g tepung halus*
  • 1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
  • 60 g susu pekat manis
  • 2 camca besar serbuk koko
  • 2 camca besar susu cair
  • 1 camca teh coklat emulco

Cara membuatnya :-)
  1. Pukul mentega, ovallate dan gula halus hingga putih. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur. Masukkan susu pekat dan gaul rata.
  2. Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata. Bahagi adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak. Satu dibiarkan tanpa warna dan satu bahagian di campur dengan susu cair, serbuk koko dan coklat emulco. Gaul hingga sebati.
  3. Tuang secara berselang seli antara adunan tanpa warna dan adunan coklat dalam tin yang telah dilenser dengan mentega dan dasarnya dialas dengan kertas minyak. Kemudian buat beberapa pusingan dengan menggunakan chopstick.
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 - 35 minit. Sejukkan 5 minit sebelum dikeluarkan dari tin. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan dan hias ikut suka.

Order Sepanjang Minggu 04062012 - 10062012



Black Beauty Choc Moist Cake with Fresh Strawberry Drizzles



50pcs Black Beauty Choc Moist Cuppies with Choc Drizzles and Fresh Cream



Butterscotsh Cake





Vanilla Cupcakes


Black Beauty Choc Moist Cupcakes with Choc Fresh Frosting


Caramel Cake



Blueberry Marble Cheese Cake



Black Beauty Choc Moist Cake
dpt komen yg baik dari tuan punya kek.... kita sangat2 hepi....
Alhamdullillah....





Choc Cheese Indulgence Cake with Pink n White Roses Decoration



34pcs RVCC