Followers

07 May 2012


APAM MEKAR @APAM ICE CREAM SODA




Apam yang lembut gebus nie jugak di buat sempena breakfast untuk makcik2 yg datang untuk bermarhaban masa Majlis Akikah Riyadh hari tu...sgt2 puas hati dengan keaadaan mekar setamannyer...selalu aku buat dia senyum2 kambing jer...kali nie resepi dari jiran adik ipar aku...simple jer pun..cuma teknik kena betul..baru berjaya kembang mekar apam nie...






















APAM MEKAR

Bahan2
2 Cawan Tepung Gandum
1 Cawan Gula Castor
1 Cawan Ice cream Soda ( yg sejuk baru kuar petiais)
1 tbsp Ovellete
1 tbsp Esen Vanilla
3 biji telur Gred A


Cara2
pukul telur + ovellete + gula sampai kembang dan pekat
agak2 5 minit gitu..masukkan tepung dulu yer sampai habis..masa nie guna speed rendah...adunan makin kental biar jer...pastu tepung dah habis baru masukkan air ice cream soda tu..pukul lg sampai pekat kira2 8 minit...pastu adunan dah jadi likat bole ler bahagikan kepada 3 bahagian....letak ler kaler2 yg korang suka...masukkan dlm piping bag supaya senang nak isi dalam papercup nanti...kukus 15minit....dah ready tuk makannnnn

SELAMAT MENCUBA....




5 comments:

  1. Tak jd pun kak, saya dh cuba semua step dgn teliti...tp tak mekar pu cm gmbr akak kt atas tu...camne ye...

    ReplyDelete
  2. sgt cantik..minx izin copy resepi yer...=)

    ReplyDelete
  3. resepi ni biar betul..pakai tepung gandum?

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete