Followers

22 February 2012

Non Baked Orange Marble Cheese Cake

Bismillahhirrahmanirrahim,


Alhamdullillah berjaya create blog sendiri wpun masih merangkak2 nie.....hopefully ada masa leh belajar ngan kengkawan yg dah lama berblogging nie yer...


Hari nie nak update order minggu nie...from my officemate...Cik Elaine yg suka makan kek...so she request nak makan cheese cake..but nak lain dr yg biaser dia order...fuh penat bg suggestion akhirnya dia sendiri yg suggest..heheheheheh...maka terciptalah kek 'NON BAKED ORANGE CHEESECAKE'


Asal kek nie hasil dr blog walking blog 'kitchen is my world'. Ana suka sgt baca blog dia....kalau ada peluang nak jumpa owner blog tu raser nak ckp jutaan terima kasih sbb share kan resepi yg giler meletopppp sedapnya cheese cake tu...


Non Baked Orange Marble Cheese Cake

Sumber : Kitchen is my World




















Bahan2nya

Utk Base...Lapisan  Bawah..

  • 1 paket 150 grams coklat Maltesers (ana guna kitkat)
  • 12 keping Digestives Biscuit
  • 80 grams butter dicairkan




Utk  Filling...Lapisan  Atas....


  • 250 grams cream cheese ( kuarkan dari fridge dan biarkan dalam suhu bilik supaya cream cheese lembut )
  • 1 sudu besar sunquit emulco
  • 100 ml dairy whipping cream
  • 2/4 cawan gula castor
  • 50 ml air panas
  • 1 sudu besar serbuk gelatine




Utk  Choc Marble - Swirl
  • 1 sudu besar butter
  • 50 grams dark chocolate
Utk  Hiasan
1 bungkus Choc Crispy perisa Orange








Cara2  Penyediaanya


Utk Base...Lapisan Bawah..


  • Coklat Maltesers dan Digestives Biskut dihancurkan....( Ana kisar je ngan food processor....)
  • Gaul sebati coklat kitkat dan Digestives Biskut yang dhancurkan bersama butter yg telah dicairkan...
  • Sediakan loyang  Spring Foam....kalau tak de boleh guna loyang biasa...dilapikkan ngan aluminium foil melebihi paras loyang...sapukan ngan shortening....
  • Masukkan bahan2 utk base yg telah digaul sebati kedalam loyang....ditekan/mampatkan....
  • Simpan dalam fridge lebihkurang dalam 30 minit..... (ana biarkan 10minit jer)



    Utk  Filling....Lapisan  Atas....
  • Campurkan gelatine kedalam air panas.yg baru mendidih..kacau sebati...dan masukkan tak guna microwave...campurkan gelatine kedlm air panas mendidih...biarkan sehingga larut.....
  • Pukul whipping cream sehingga kembang dan ringan...stiff peak foam....masukkan kedalam fridge....
  • Pukul pulak cream cheese bersama gula sehingga lembut dan licin ...masukkan vanila esen...pukul sebati...
  • Masukkan campuran gelatine tadi ( kacau lagi ya sebelum dimasukkan.....)...Pukul lagi hingga kembang....
  • Akhir sekali kaup balikkan whipping cream kedalam adunan filling sehingga sebati....




Utk  Choc  Marble/Swirl..


  • Cairkan butter bersama coklat secara double boiled...
  • Campurkan coklat cair bersama 2 sudu besar adunan filling tadi...kacau sebati....
  • Utk proses memarblekannya....mudah je...tuang separuh adunan filling atas base tadi.ratakan..kemudian letakkan adunan coklat....menggunakan pisau atau chopstick...campurkan/marblekan kedua2 adunan tadi....
  • Langkah seterusnya masukkan baki adunan filling tadi...ratakan... kemudian tuang baki adunan coklat...dan ulangi proses yg sama .....( marble/swirl...)
  • Setelah siap...simpan didalam fridge...lebihkurang  4 - 5 jam....sebaiknya semalaman....

No comments:

Post a Comment