KEK LAPIS COKLAT CADBURY
BAHAN-BAHAN ( KEK BERUKURAN 8 1/2 X 8 1/2" )
• 450 G MENTEGA
• 7 BIJI TELUR GRED A
• 100 GM GULA HALUS
• 180 GM TEPUNG GANDUM
• ½ TIN SUSU PEKAT MANIS (190ML)
• 1 SUDU TEH VANILLA
• 200 GM HORLICKS
• 2 KOTAK COKLAT CADBURY
• SEDIKIT PEWARNA KUNING
BAHAN-BAHAN ( KEK BERUKURAN 8 1/2 X 8 1/2" )
• 450 G MENTEGA
• 7 BIJI TELUR GRED A
• 100 GM GULA HALUS
• 180 GM TEPUNG GANDUM
• ½ TIN SUSU PEKAT MANIS (190ML)
• 1 SUDU TEH VANILLA
• 200 GM HORLICKS
• 2 KOTAK COKLAT CADBURY
• SEDIKIT PEWARNA KUNING
CARA-CARA
1. PUKUL MENTEGA DENGAN GULA HINGGA BERKRIM.
2. MASUKKAN TELUR SATU PERSATU DAN PUKUL LAGI HINGGA RATA.
3. MASUKKAN SUSU, TEPUNG, VANILLA, HORLICKS DAN PEWARNA KUNING, GAUL HINGGA BETU-BETUL RATA SUPAYA TEPUNG/HORLICKS TIDAK BERKETUL-KETUL.
4. MASUKKAN 7 SUDU MAKAN ADUNAN TADI DAN BAKAR PADA SUHU 220C HINGGA KEKUNINGAN LEBIH KURANG 10 MINIT MENGGUNAKAN API ATAS DAN BAWAH. BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2 JUGAK YERR.
5. BILA SUDAH MASAK SUSUN COKLAT CADBURY DAN MASUKKAN 7 SUDU ADUNAN LAGI BAGI MENUTUPI COKLAT TADI. KALI NI TURUNKAN SUHU OVEN DAN BAKAR PADA SUHU 200C MENGGUNAKAN API ATAS SAHAJA HINGGA MASAK DAN KEKUNINGAN. JUGA LEBIH KURANG 10-12 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
6. BUAT BEGITU HINGGA ADUNAN HABIS. SUHU TETAP 200C API ATAS HINGGA SELESAI SEMUA ADUNAN.
7. ANDA BOLEH SUSUN COKLAT SELAPIS DEMI SELAPIS ATAU SELANG SELAPIS. IKOT MANA SUKA EK…
BAHAGIAN LUAR TU PUTRI SAPUKAN COKLAT GANACHE...SO IKOT SUKA U AOLLSSSS K KALAU IKOT CAN PUTRI GERENTI TAK NYESAL HEHEHE...^_*
SELAMAT MENCUBA!!!!
1. PUKUL MENTEGA DENGAN GULA HINGGA BERKRIM.
2. MASUKKAN TELUR SATU PERSATU DAN PUKUL LAGI HINGGA RATA.
3. MASUKKAN SUSU, TEPUNG, VANILLA, HORLICKS DAN PEWARNA KUNING, GAUL HINGGA BETU-BETUL RATA SUPAYA TEPUNG/HORLICKS TIDAK BERKETUL-KETUL.
4. MASUKKAN 7 SUDU MAKAN ADUNAN TADI DAN BAKAR PADA SUHU 220C HINGGA KEKUNINGAN LEBIH KURANG 10 MINIT MENGGUNAKAN API ATAS DAN BAWAH. BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2 JUGAK YERR.
5. BILA SUDAH MASAK SUSUN COKLAT CADBURY DAN MASUKKAN 7 SUDU ADUNAN LAGI BAGI MENUTUPI COKLAT TADI. KALI NI TURUNKAN SUHU OVEN DAN BAKAR PADA SUHU 200C MENGGUNAKAN API ATAS SAHAJA HINGGA MASAK DAN KEKUNINGAN. JUGA LEBIH KURANG 10-12 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
6. BUAT BEGITU HINGGA ADUNAN HABIS. SUHU TETAP 200C API ATAS HINGGA SELESAI SEMUA ADUNAN.
7. ANDA BOLEH SUSUN COKLAT SELAPIS DEMI SELAPIS ATAU SELANG SELAPIS. IKOT MANA SUKA EK…
BAHAGIAN LUAR TU PUTRI SAPUKAN COKLAT GANACHE...SO IKOT SUKA U AOLLSSSS K KALAU IKOT CAN PUTRI GERENTI TAK NYESAL HEHEHE...^_*
SELAMAT MENCUBA!!!!
No comments:
Post a Comment