Followers

14 August 2012

Biskut Bebola Cornflakes Rangup


Sedapnya biskut nie....masa bakar biskut nie...rasernya dah tak sabar nak raser...sebab baca komen2 kat blog Kak Ummi Kuantan...rata2 yg dah cuba semua puji sedap...and akan buat lagi bila raya tahun depan...
aku buat satu adunan..dpt dalam 150pcs....dpt sket ler jugak...malam tu lepas berbuka apa lagi balang biskut nie harus ku terjah...memang ler betul kata org2 yg dah cuba....sedappppppppnya....
adik beradik ku pun suka gak...sekarang nie dah tinggal separuh balang jer..nak buat lg...masa adalah suntuk..
minggu nie adalah minggu membakar kek ...alhamdullillah..rezeki ramadhan..mencurah2 org nak order kek karamel aku.....almost 10 biji kek kena buat dlm minggu nie...ya Allah permudahkanlah segala urusan ku...Aminnnn....



BISKUT BEBOLA CORNFLAKES
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:- (anggaran 70 - 80 biji)
  • 1/2 cawan butter
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 1 biji telor
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 2/3 cawan kismis hitam (jenama Lego elok halus sikit) -ana guna dried blackcurrant
  • 1 cawan tepung naik sendiri (diayak)
  • 2 - 3 cawan cornflakes (ramas2 hancurkan sikit)
  • cawan kertas saiz kecil secukupnya
Cara Membuat:-
  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
  2. Masukkan telor dan esen vanila, pukul lagi hingga sebati.
  3. Dalam bekas lain, campurkan tepung dengan kismis. Gaul rata.
  4. Kemudian masukkan dalam adunan dan gaul rata.
  5. Gunakan sudu teh, cedok adunan jadi ketul dan jatuhkan ke dalam bekas yang berisi cornflakes ramas tadi, golek-golekkan rata.
  6. Letak dalam paper cup (cawan kertas). Bakar pada suhu 180 C selama 12 - 15 minit/hingga kuning keemasan. Biarkan sejuk baru disimpan dalam bekas kedap udara

No comments:

Post a Comment