Followers

13 March 2012

Black Beauty Choc Moist Cake with Strawberry Choc Drizzles









order kali nie dr Kak Sulie...kawan akak aku...kek ke2 dia order..dulu dia mintak RV kek....
resepi penah aku tulis kat SINI dulu...tpi kali nie aku tambah sket adunan dia bagi tinggi sket..ehhehe
Strawberry Chocolate tu memang kak Sulie yg request...so aku tak yah fikir nak design apa2...sonang keja den....meh layan resepi yg telah di derhakakan....



Black Beauty Choc Moist Cake
Sumber: Mak lang Azie (sumber asal Chef Zubaidah)

BHN A
3 cwn tepung gandum/superfine (ana guna tpg gandum)
¾  + 1/4 cwn serbuk koko
3 st soda bikarbonat
2st b/powder

BHN B

3 cwn gula castor
1 1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn myk masak @ butter dicairkan
1 1/2 cwn air panas suam
1sb emulco
5  biji telur

Cara

Ayak Bhn A, ketepikan
Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
Masukkan Bhn B dan gaul rata
Bakar 50’-1 jam (sehingga kek masak) , suhu 150C, api atas bawah
Guna loyang 8x8


Topping Ganache
300 Choc Compaund (ana guna berryl's)
150 susu cair
- double boiled kedua nie sampai cair...biar pekat sket...baru tuang atas kek kita...

No comments:

Post a Comment