Order last minute lg dr Ita my regular customer...selalu dia suka order kek karamel pelangi tu...agaknya officemate nyer masing2 dah jemu..hu.hu..hu...katanya mau makan2 sempena bos naik pangkat....
Resepi hasil skodeng blog Maklang Azie (ampun cikgu) nak try resepi yg moist dan senang nak buat...baca kat blog maklang...resepi asal dari Chef Zubaidah yg tidak lokek ilmu baking membaking nie...so maklang memuji kek nie sedap dan mudah..apa lagi terus paste n print ...mlm nanti siap ler projek ku ini...jom kita intai2 resepi k......
P/S: Dpt msg dr Marrisa....OMG kak ana ...your cake giler sedapppp...and moissssttttt....ALHAMDULILLAH....bukan pujian yg aku minta...cuma kepuasan setiap hati pelanggan yg makan kek2 ku...paling terharu..first time aku try buat kek nie...dgn gamble jer pun...
BLACK BEAUTY CHOC. CAKE
sumber : Chef Zubaidah
BHN A
2 cwn tepung gandum/superfine (mklang guna tpg gandum)
¾ cwn serbuk koko
2st soda bikarbonat
2st b/powder
BHN B
2 cwn gula castor
1 cwn susu cair
1 cwn myk masak @ butter dicairkan
1 cwn air panas suam
1sb emulco
3 biji telur
Cara2
Ayak Bhn A, ketepikan
Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
Masukkan Bhn B dan gaul rata
Bakar 50’-1 jam, suhu 150C, api atas bawah
Guna loyang 8x8
BHN A
2 cwn tepung gandum/superfine (mklang guna tpg gandum)
¾ cwn serbuk koko
2st soda bikarbonat
2st b/powder
BHN B
2 cwn gula castor
1 cwn susu cair
1 cwn myk masak @ butter dicairkan
1 cwn air panas suam
1sb emulco
3 biji telur
Cara2
Ayak Bhn A, ketepikan
Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
Masukkan Bhn B dan gaul rata
Bakar 50’-1 jam, suhu 150C, api atas bawah
Guna loyang 8x8
Choc Ganache
sumber: Anna Qawina
200 choc compound / dark choc
100 susu cair / 150 whipping cream
1 tbsp buttercup
- double boiled sampai semua cair...tunggu suam2 kuku baru siram kat kek..ehheheeh
SELAMAT MENCUBA YER..........
No comments:
Post a Comment