Followers

25 June 2012

PAVLOVA in my Heart



Orang lain dah lama try buat PAVLOVA nie since dari tahun lepas lg...aku sekadar mengintai dapur-dapur geng memasak and seperti biaser CnP resepi jer...heheheh belum ada keberanian nak buat..hari tu menerai buat Macaron...hancus ko....tu yg malas nak try benda2 cenggini....

Disebabkan belen2 fresh fruit lepas buat Fruit Tart tu byk lg...(kecuali cik Strawberry) aku pun terus terbuka hati nak try buat desert Mat Salleh nie...google punya google berenti di rumah si Triffin Biru...siapa lagi kalau bukan abg Mat Gebu kita....heheheh


Bagi aku...Pavlova nie manis yg amat ....wpun aku dah kurangkan gula..tapi bila makan dng Krim dan buah2an yg masam tu ..raser dia balance sgt....harus mengulang kut makan benda nie....
aku jer balun dekat 3 ketul Luvy2 yg tenit tu....nak buat senang jer..cuma ya ampun nak bakar tu lama menghazap...kalau aku tau...harus aku buat besar seketul gitu...heheheh cepat sket bole makan...




PAVLOVA
Sumber : Mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA :-)
150 gram putih telur (anggaran 4 biji telur)
1 cawan gula kastor
2 camca besar tepung jagung
2 camca teh cuka makan
1/2 camca teh esen vanilla (kalau nak pavlova puteh, omit esen vanilla)
Whipping cream secukupnya (mat pakai yang sedia guna dalam tin)
Strawberry, Raspberry, Blueberry dan Mangga segar

CARA MEMBUATNYA
Panaskan oven pada suhu 150C, sediakan kertas minyak, buat bulatan berdiameter 6 cm sebanyak 18 bulatan menggunakan pensel, kemudian terbalikkan kertas tadi dan guna bahagian ini untuk membentukpavlova (ini pavlova jenis comel2).Ketepikan.
  1. Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga kental dan berkilat. Masukkan cuka makan dan tepung jagung, gaul rata adunan tadi, tapi jangan terlebih gaul(mat gaul guna spatula). Masukkan adunan ke dalam piping beg yang dipasang nozel bentuk bintang no.9 atau jenis bulat pun boleh. Paipkan bulatan mengikut saiz pada lukisan dikertas minyak tadi, kemudian paipkan sekelilingnya seperti dalam gambar. Lakukan sekali lagi seperti. Buat sama untuk baki adunan.


Masukkan ke dalam oven, turun suhu menjadi 120C dan bakar 1 jam 20 minit. Kemudian biarkan ia sejuk dalam oven. Ambil pavlova tadi, paipkan whipping cream ditengahnya dan susun buah2an segar mengikut kreativiti anda. Hidangkan segera..secukupnya



No comments:

Post a Comment