SHEPHERD'S PIESumber: AnnaAlisya Kitchen Story
Bahan A (Untuk Inti):-
- 500 gram daging kisar
- 1 labu bawang besar (dipotong dadu)
- 3 ulas bawang putih (dicincang)
- Cendawan butang (dibelah 4)
- 1 batang lobak merah (dipotong dadu)
- daun parsli (dicincang) - takde stok aku ganti ngan daun salam jer
- 1 sudu makan serbuk lada hitam - aku letak 1/2 sudu makan biji lada hitam yg dikisar
- sedikit butter untuk menumis
- 3 sudu makan cili giling
- 3 sudu makan tomato sos
- mozarella cheese
- Garam secukup rasa
Cara Memasak Inti:-
- Panaskan butter, tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
- Masukkan cili giling tadi, tumis hingga cili benar2 masak kemudian masukkan tomato sos
- Masukkan pula daging kisar dan cendawan butang, kacau rata hingga daging masak.
- Masukkan lobak merah, tomato dan semua bahan lain.
- Apabila daging mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga masak.
- Perasakan dengan garam dan bila daging sedikit kering, tutup api.
- Ketepikan. Sediakan bahan untuk membuat pai pula...
Sebelum kena bakar
Bahan B (Untuk Pai):-
- 1 kilogram kentang (dipotong kecil-kecil)
- 1/2 cawan susu segar
- 2 sudu makan mentega
- 1 sudu teh serbuk lada sulah
- garam secukup rasa
- Air untuk merebus kentang secukupnya
Baru kuar oven nie....
Cara Menyediakan Pai:-
- Kentang direbus dengan air dan sedikit garam hingga empuk/air rebusan kering.
- Ketika kentang masih panas-panas, lecek hingga hancur sebati.
- Gaulkan dengan susu segar (aku tuangkan susu sedikit-sedikit), serbuk lada sulah dan mentega.
- Masukkan adunan kentang ke dalam bekas kaca tahan panas.
- Masukkan pula inti daging tadi dan tutupkan pula dengan kentang semula dan taburkan mozarella cheese kut banyak mana korang suka....Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 200C (api atas bawah yer) selama 30 minit/hingga bahagian atasnya keperangan.
- Keluarkan dari oven dan hidangkan ketika suam-suam panas gitu....
No comments:
Post a Comment