Dah lama aku teruja tengok kek nie...sejak blogger2 masakan masing2 sibuk duk tayang kat blog masing2....so bila tengok kat blog sifu ku pun dah mula menayang snow cheese cake nie...aku pun terus terfikir nak buatlah...kebetulan Teacher Irfan nak pergi Haji...so aku ingat nak buatkan teacher Mona kek lah..yelah lepas nie dia terus bercuti...so tak jumpa lagi dah budak Irfan tu ngan teacher dia...
Kek nie memang sedap....lembut gebus jer and lemak berkrim..bagi yg berdiet..di sarankan baik berhati2...bila dah makan tak hingat dunia...kek sponge vanilla flavour yg digandingkan ngan cream cis yg lemak manis tu...and masin2 cheddar cis tu...gabungan yg mantopppp...tak sia2 beli cis mahal2...ehheeheh
SNOW CHEESCAKE
Resepi : Mak Lang's Kitchen Diary
Bahan-Bahan
6 biji telur
100 gram gula halus
100 gram tepung hong kong - mklang guna tepung gandum
60 gram tepung jagung
50 gram air sejuk
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovalette
75 gram mentega cair
UNTUK SAPUAN ATAS
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis- Putar kedua-dua bahan sehingga gebu.
UTK TABURAN
1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)
CARA-CARA MEMBUAT
Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar sehingga pekat dan putih gebu.
Pelahankan putaran dan masukkan mentega cair. Kaup balik dengan spatula sehingga mentega cair sebati dengan adunan.
Tuang ke dalam acuan 9 atau 10 inci yang telah digris/alas dan bakar sehingga kek kekuningan dan masak. (masa dan suhu ikut oven masing-masing)
Boleh potong potong kek menjadi dua lapis dan sapu krim cheese ditengah2 dan lapik.
Sapukan krim selebihnya sekeliling kek dan parutkan cheddar cheese tadi sebagai hiasan.
No comments:
Post a Comment