Followers

04 May 2012

Order Sepanjang Minggu 03052012 - 04052012



RVC



CHOC  CHEESE INDULGENCE CAKE



12PCS RVCC

03 May 2012

Muffin Apple Crumble.......Sedapnya rugi tak cuba.....



Muffin yg sangat2 mudah penyediaanya...dan teramatlah sodapppppppppp.....dua kali buat muffin nie dek sebabkan tak puas makan...nasib epal hijau masih ada dlm petiais tu...
Normally aku kurengg sket ngan apa2 kek, muffin or pastry yg ada cinnamon...aku tak suka bau dia tu...tapi bila makan muffin apple crumble nie..waduh...terus tergoda uollsss
terbau2 keharuman cinnamon tu masa muffin nie masih panas2 lg..
Kalau tak caya meh try...muffin nie tak terlalu manis..sedang2 elok jer raser dia...
tu yg buat aku laju jer makan muffin nie...





MUFFIN APPLE CRUMBLE

BAHAN-BAHANNYA :-
  • 1 3/4 cawan tepung berserbuk penaik (self-raising flour)
  • 1 camca teh baking powder
  • 1/3 cawan gula halus
  • 75 g mentega cair
  • 1 biji telur
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 3/4 cawan susu segar (mat guna 2/4 cwn susu sejat + 1/4 cwn air)
  • 2 biji epal hijau, buang kulit, buang empulur dan dadu sederhana besar
Bahan Untuk Crumble :-
  • 1/3 cawan gula perang, dipadatkan ( Dark Brown Sugar)
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 1/8 sudu teh serbuk kayu manis
  • 1 sudu besar mentega
CARA MEMBUATNYA :-
  1. Panaskan oven pada suhu 200C, sediakan muffin cup jenis keras atau alas muffin pan dengan paper cup secukupnya. Satukan bahan2 untuk "crumble", gaul rata dengan hujung jadi sehingga menjadi teksture seakan2 serbuk roti yang kasar. Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, gaul rata tepung berserbuk penaik, baking powder dan gula halus. Ketepikan. Dalam bekas lain, satu kan mentega, telur, susu dan esen vanilla, kacau rata dengan whisk.
  3. Kemudian, masukkan tepung tadi ke dalam adunan mentega dan gaul rata, kacau satu arah sahaja. Masukkan epal dan gaul sekali lagi hingga rata. Sudukan ke dalam bekas2 yang telah disiapkan tadi 3/4 penuh.
  4. Tabur dengan crumble tadi diatas setiap muffin tadi, tekan2 sikit. Bakar 25 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya. Boleh dihidangkan untuk minum petang.....Selamat mencuba untuk semuaa!!!!
CATATAN Kak Yatie:- Mentega cair tu nak ganti dengan minyak jagung pun boleh, tapi rasa dia memang berbeza. Bilangan muffin yang anda dapat juga berbeza mengikut saiz muffin cup memasing, kalau guna saiz king kong, maka dapat tak banyak, kalau guna saiz comey lotee, sah2 lah muai jadinya yeoopppp!!!!....



Kek Kukus Coklat Lapis Cheese





















Actually dah 2nd time buat kek nie...memang sedap sesangat...masa first time buat tak cukup youuuuu...
so kena repeat buat lg....sempena cuti hari buruh tahun nie...kitaorg sefamily gi cuti2 Malaysia ke PD lg...
musim panas2 nie..memang syok dpt berenang kan..ehheheh budak2 pun dah lama tak gi swimming pool...
Mcm2 bekalan yg kitaorg bawak..mak aku ler tukang masak nyer..aku amik bahagian desert jer..hahahah
so aku bake kek kukus coklat lapis cheese dan aku buat ler sket muffin apple crumble...licin koooo'


KEK KUKUS COKLAT LAPIS CHEESE
Sumber : Izzah Daut


BAHAN A
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
25 ml air
1 sb tpng gandum


Cara-cara
Pukul cream cheese bersama dngn gula.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum.
Biarkan sebentar.


BAHAN B (Kek Coklat)
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk vanilla
2 sb serbuk koko
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar/cair
1/2 cwn minyak jagung/masak
1 cwn tpng gandum
1 sk baking soda
1/2 sk baking powder

Cara-cara
Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang
Setelah kembang masukkan vanilla dan diikuti dngn koko dan garam
Masukkan air panas,susu dan minyak
Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda dan b. powder yg telah diayak dan gaul sebati.
Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian.ntar dan bahagi pada 2 bahagian.


CARA MEMASAK.
Panaskan kukusan dan balut dngn kain penutupnya.
Sapukan sedikit minyak di loyang dan alas dngn kertas minyak
Letak adunan coklat dan kukus selama 15 minit.
Tuang adunan cream cheese diatasnya dan kukus selama 15 minit.
Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya dan kukus lagi selama 20 minit.
Sejukkan dan boleh di hidangkan....


SELAMAT MENCUBA....