Followers

30 October 2012

Order Sempena Hari Raya Korban

RV Cake


Snow Cheese Cake



Marble Butter Cake

Large Pavlova 10" (2 sets)



Small Pavlova (7 sets)

19 October 2012

Order Sepanjang Minggu 15102012-



Red Velvet Cake

Caramel Rainbow Cake with Hello Kitty Figurine









Caramel Rainbow Cake with Princess Edible Image






Red Velvet Cake



HummingBird Cake with Cream Cheese Frosting



Pavlova







Humming Bird Cake


HAPPY BURFDAY KAK FIDAH.....YG KE BERAPA YER?????






HUMMINGBIRD CAKE

Kek nie aku buat sempena besday rakan seperjuangku dlm dunia baking membaking nie....tiap kali gi beli bahan2 nak buat kek mesti saya tumpang akak nie...thanks kakak...kebetulan we lahir dlm bulan yg sama...time burfday saya dia buatkan kek...so turn dia saya lak kena buatkan kek....tapi kali nie ..akak nie sure terkezut sbb hubby dia msg saya suh buatkan besday cake tuk wife...so sweeeet kan...jelesnya saya...padahal masa akak nie belikan hadiah kat saya..dia dh siap msg kat saya...ko jangan susah susah balas hadiah nie pulak...heheheh tak susah mana pun...ada rezeki kita kongsi bersama..org memberi..kita membalas..heheheh

Bila saya bawak kek nie kat office tuk surprisekan besday girl ler kann...  ada yg tanya..eh kenapa nama dia Hummingbird ??sbb ko taruk burung kelicap madu tu ker dlm kek ko nie..hahahahahah
Jawapannya.kepada nama kek ni ialah...(nie aku copy dr blogger Sally Rashid) "Hummingbird Cake is such a lovely name for a cake. Although we do not know how it got its name, it does seem plausible that it may have something to do with how sugary rich this cake is - just like the nectar that Hummingbirds love to feed on. What we do know is that the recipe gained widespread popularity after it appeared in the February 1978 issue of Southern Living Magazine. We also know that the recipe was submitted by a Mrs. L. H. Wiggins of Greensboro North Carolina and consists of two layers of cake full of chopped pecans, crushed pineapple, and mashed bananas that are filled and frosted with a delicious cream cheese icing."
SOO ADA FAHAMMMMM.....!!!!! :)


Macam Kak  Sally nie cakap kek nie lebih kurang Carrot Cake...aaah memang betul pun cuma gantikan carrot with banana jer...mcm raser kek pisang yg ada rasa kekacang yg sedapppp...siyes sedap...and nie ler first time aku raser pecan nut yg sedap meletop tu...lemak manis bila dipanggang...padan ler mahal benor....
Bagi aku kek nie agak manis gak...next time akan ku kurangkan gula..or guna brown sugar sket...to balance raser manis pisang tu....tapi memang sedap ler kek nie...rugi kalau tak cuba...
 
 
 
 

HUMMINGBIRD CAKE
Resepi : Joy of Baking

1 cawan kacang pecan
3 cawan all purpose flour
2 cawan gula
1 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kayu manis
3 biji telur saiz besar (pukul dgn garfu jer)
3/4 cawan minyak sayuran (saya guna Canola)
1 1/2 sudu teh esen vanilla
1 cawan nenas tin (cincang/dadukan)
2 cawan pisang lenyek (saya cincang jer)

Cara-cara:
Panaskan oven 180C.
Panggang kacang pecan lebih kurang 8 min sehingga sedikit keperangan. Biarkan sejuk dan cincang. (saya cincang kasar2)
Dalam mangkuk satukan tepung, gula, soda, garam & serbuk kayu manis. Sebatikan dgn senduk atau whisk je.
Dalam mangkuk yang lain, satukan telur, minyak sayuran, esen vanilla, nenas, pisang dan pecan cincang. Kacau sebati. 
Masukkan ke dalam adunan tepung. Kacau lagi sehingga sebati. Adunan ni agak berat & pekat.
Masukkan ke dalam loyang yang telah dialas dgn baking paper.
(Saya buat kek ni sebiji terus..kalau nak jadikan 2 layer kena bakar dalam 2 loyang yer..sebab kek ni susah nak potong disebabkan ada kacang dan nenas di dalamnya.)
Bakar 180C selama 45 min. Bila dah masak terus keluarkan dari oven dan sejukkan atas redai sebelum diletakkan frosting.


Pecan Cream Cheese Frosting

1/4 cawan ulsalted butter
227g cream cheese
3 2/3 cawan gula icing (rasa lah yer..ikut tekak masing2)
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan kacang pecan cincang

Cara-cara :
Pukul butter & cream cheese sehingga lembut. 
Masukkan gula icing sedikit demi sedikit dan pukul sehingga sebati.
Masukkan esen vanilla dan kacang pecan cincang.
Sapukan pada setiap lapisan kek dan juga pada keseluruhan kek.
-untuk frosting...ana still setia ngan cream cheese frosting yg Maklang ajarkan tu...memang sedap raser aiskrim...org yg berdiet pun bole surrender tau...eheheheh...
tak caya bole order kek yg guna frosting CC nie...(RV, Choc Indulgence, Carrot Walnut, Hummingbird)





16 October 2012

Fancy Cookies aka Sugar Cookies


Fancy Cookies atau pun lebih dikenali ngan Sugar Cookies....3 hari 3 malam nak siapkan biskut nie...gara2 tgk kat blog kak Azlita Masam Manis tu....
terus otak aku terfikir nak buat biskut sebagai salah satu benda yg nak letak dlm goodies bag Burfday Irfan nanti...

 

Nampak macam senang...tapi hazabnya hanya Allah yang tahu...fuyoooo berpeluh dahi...lenguh2 pinggangku ini nak melukis satu2 ekor burung marah nie....


Memang gigih ler bagi mereka yg bole menjual Fancy Cookies nie..memang aku tabik spring ler...
Kalau tak pasal anak sendiri..memang ler aku takkan buat....
sure budak2 suka sbb comei biskut2 nie...
tapi hasil keras tangan ku ini tak ler sekemas mana..still mencomot di sana sini....






Bagi mereka yg tegar ....meh kita cuba ramai2...aku sharekan resepi kat sini..biskut nie kalau tak taruk royal icing tu pun dah sedap....rangup jer....



 
 
Fancy Cookies
225 gm mentega tanpa garam ~ kalau bergaram tak payah letak garam lagi
150 gm gula icing
1 biji telur ~ suhu bilik
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh garam ~ kalau guna mentega bergaram sila abaikan
2 sudu teh baking powder
450 gm tepung.

Ayakan tepung, baking powder dan garam ~ ketepikan

Satukan butter dan gula icing, dan pukul hingga berkrim
Tambahkan telur dan esen vanilla.
Dan terus memukul hingga sebati
Perlahankan mixer dan masukkan tepung yang telah di ayak bersama baking powder dan garam sedikit demi sedikit. 
Putar hingga adunan menjadi doh yang tidak melekat di tangan.

Letakkan doh atas plastik wrapping, bungkus kemas dan simpan dalam peti ais semalaman.
Keluarkan doh dari peti ais
Canai doh atas dua lapik plastik setebal 1/2 cm
Gunakan acuan pilihan dan terap 
Susun doh atas dulang pembakar

Panaskan oven 15 minit sebelum membakar cookies
Suhu 180C, gunakan api atas dan bawah.
Bakar doh selama 10 minit atau sehingga cookies masak sempurna.

Setelah cookies masak, susun atas redai hingga ia sejuk sepenuhnya
 
Royal Icing
2 biji putih telur gred A
3 cawan icing sugar - diayak terlebih dahulu
2 tsp juice lemon
Pewarna yg disukai
 
Putar semua bahan sampai likat, anggaran 7minit. Bila dah agak pekat, letakkan pewarna yg digemari kemudian letak dlm piping bag.
Icing nie akak kering sendiri. tak perlu dibakar.



08 October 2012

Chocolate Bottom Banana Square




Lepas BW ke dapur cik CT Delima...terus tergoda nak buat kek pisang nie...tapi pegi pasar dekat umah tu..takdelah pulak stok pisang berangan....

Nak dijadikan citer...dah rezeki ler namakan..cousin aku dtg bwk pisang berangan besar2 gak 3biji..so terus godek2 ini resepi...memang sedap....lembut gebus...kek pisang yg dimodenkan ...kalau tak caya..baik korang buat..heheheh

Chocolate Bottom Banana Squares
Resipi Olahan : Che CT

Bahan-bahan:
113 gm mentega - dilembutkan
3/4 cawan gula kaster
1 biji telur A - dipukul ringan
1 camca teh esen pisang
1 1/2 cawan pisang masak - dilecek halus
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
3 sudu besar serbuk koko
1/2 cawan cip coklat

50 gm coklat masakan

Cara-cara:

1. Dalam mangkuk adunan, pukul mentega dan gula hingga berkrim. Tambah telur, esen vanila, pisang lecek dan pukul sebati.
2. Dalam mangkuk yang berasingan, masukkan tepung gandum, baking soda, baking powder, dan garam yang tekah diayak kedalam adunan pisang tadi. Dan gaul rata.
3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian sama rata dan 1 adunan ditambah serbuk koko dan gaul rata. Tuang adunan koko kedalam loyang  9 x 13 inci persegi. Ratakan adunan dengan sudu atau spatula getah. Parutkan coklat masakan diatasnya.
4. Tuang baki adunan plain di atas dan dengan perlahan-lahan ratakan adunan dan taburkan dengan cip coklat atasnya.
5. Bakar pada suhu 180'C selama 30 minit atau sehingga lidi sate keluar bersih kek dah masak. Sejukkan sepenuhnya atas rak dawai dan dipotong 4 persegi.



Burfdayku yg ke 34thn.....Masih Ada Yang Sayang







Selamat Hari Tua Anna.....ucapan aku tuk diri sendiri...tak sangka dah tua2 mcm gini ..banyak kejutan di Harijadiku...02102012.....Actually ramai member2 aku confius ngan borned date aku...sbb dlm IC tulis 031078.....tp napa aku celebrate awal sehari????

Citer nyer gini...nie mak aku ler cita tau....aku lahir on 2nd October tu....tapi bapak aku gi register lambat sehari...dulu2 masa time aku..register kelahiran baby kat Balai Polis jer pun....so officer yg bertugas hari tu agaknyer..terus tulis date tu tanpa tanyer bpk aku dulu agaknya...sure masa tu takyah isi borang2 itu ini mcm sekarang kannnn.....

Seawal pagi 2/10/12 tu...aku dah dpt byk personal msg kat FB....kengkawan rapat dah start wish....mula2 aku ingat apasal kengkawan aku rajin bebenor nak msg kat inbox kan...rupanya setting fb aku ada yg tak kena...so...aku betulkan setting baru ler berdedai2 burfday wish kat wall aku...alhamdullillah..terharu rasanya masih ada yg ingat n sayang padaku.....

Emo aku tak menentu lately nie...tak tau kenapa...nak kata PMS...baru jer hbs period...sampai aku bole bersentap2 ngan BFF aku just becoz aku kecik ati just becoz dia kata taknak bg Besday present kat aku...tak ker mcm budak2...3 hari gak aku sentap tak bercakap2...padahal aku kenal sgt perangai BFF aku tu yg out of spoken tu...tapi kenapa hari tu aku amik ati sgt....(sory ekk _____aku raser bersalah sgt2 pd dia until today)....

Hadiah yg paling aku teremosi....pagi sampai office mesti bukak hbag nk kuarkan beg make up...sbb kat umah tak sempat nak make up..hehehe....mata terus melekat kat satu surat yg ada reben merah....wah rupanya ada kejutannnnn.....dari budak notty yg selalu kena rotannnn.....waaaaaaaa....tak sangka anak mama dah besar...dh pandai buat kad burfday sendiri...Tenkiu Muhammad Irfan Hakeem....wpun tak secantik mana...mama akan tampal kat worksation mama kat office nie yer...















To All my Frenz...yg sudi mewishing saya dng pelbagai doa2 yg baik....terima kasih byk2..sesungguh aku sangat2 menghargai doa2 kalian...semoga kalian juga sentiasa dirahmati oleh Allah s.w.t.....

Tq jugak pada mereka2 yg sudi mengeluarkan duit...membeli hadiah tuk saya...seronok sgt2...dh tua2 gini dpt hadiah byk woooooo....dh jadi mcm dealer tupperware lak...tu yg seronok kwn ngan tokey2 tupperware nie...



To Kak Fidah..tenkiu for the gift (memang dlm wish list) and the most lovely Choc Moist Cake....Wpun kek tu ada citer kelakar di sebaliknya...hanya kita berdua yg tau ekkkk....aku sangat2 menghargainya sbb dia halfday lg tau nak buat kek impromtu tu....nice deco kak...sweet jer bunga2 tu....


Last but not least....Luncheon treat with my BFF.....at MFM cuba teka kat ner.???...perjalanan dan parking di taja oler Wawa...tenkiu sis...muahhhhhhs...Ryn we wishh u r here....


















bersama mak buyong yg kepingin makan MFM nie....


















                                                             gambar bersama2...geng2 unit banking...


THANKS YER KENGKAWAN ...RASA DIRI NIE REALLY DISAYANGI.....and AKU sayang korang KETAT2....... ;)















01 October 2012

Snow Cheese Cake.....sooo cheezy...soo yummy.....





Dah lama aku teruja tengok kek nie...sejak blogger2 masakan masing2 sibuk duk tayang kat blog masing2....so bila tengok kat blog sifu ku pun dah mula menayang snow cheese cake nie...aku pun terus terfikir nak buatlah...kebetulan Teacher Irfan nak pergi Haji...so aku ingat nak buatkan teacher Mona kek lah..yelah lepas nie dia terus bercuti...so tak jumpa lagi dah budak Irfan tu ngan teacher dia...

Kek nie memang sedap....lembut gebus jer and lemak berkrim..bagi yg berdiet..di sarankan baik berhati2...bila dah makan tak hingat dunia...kek sponge vanilla flavour yg digandingkan ngan cream cis yg lemak manis tu...and masin2 cheddar cis tu...gabungan yg mantopppp...tak sia2 beli cis mahal2...ehheeheh


SNOW CHEESCAKE
Resepi : Mak Lang's Kitchen Diary
Bahan-Bahan 
6 biji telur 
100 gram gula halus 
100 gram tepung hong kong - mklang guna tepung gandum
60 gram tepung jagung 
50 gram air sejuk
 1 sudu teh baking powder 
2 sudu makan ovalette 
75 gram mentega cair

UNTUK SAPUAN ATAS 
1 kotak cream cheese philadelphia 
1/2 tin susu pekat manis- Putar kedua-dua bahan sehingga gebu. 

UTK TABURAN 
1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan) 

CARA-CARA MEMBUAT 
Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar sehingga pekat dan putih gebu. 
Pelahankan putaran dan masukkan mentega cair. Kaup balik dengan spatula sehingga mentega cair sebati dengan adunan. 
Tuang ke dalam acuan 9 atau 10 inci yang telah digris/alas dan bakar sehingga kek kekuningan dan masak. (masa dan suhu ikut oven masing-masing) 
Boleh potong potong kek menjadi dua lapis dan sapu krim cheese ditengah2 dan lapik. 
Sapukan krim selebihnya sekeliling kek dan parutkan cheddar cheese tadi sebagai hiasan. 

Gud Bye My BFF








Nie ler gambar My BFF yg gilosss
(Ryn, Wawa, Usop)




Entry kali nie aku type dengan linangan air mata....wah propa sgt ko kan Rohana.....ngeeee
One of My BFF kat office aku nie nak transfer ke JB....waaaa everyday lunch we all berempat...selalu together2...tak kira ler kemana hala....and diaorg nie gak ler yg selalu temankan aku beli susu anak2 aku kat sogo tu.(naik keter lagi tau)..and one of my frenz called me "hantu susu"... :)


Today aku buatkan ryryn RV cake...dah lama dia request nak makan kek nie...so at last dapat pun buatkan kek nie...minggu nie order tak banyak sgt..so aku still sempat nak buat tuk dia...





Actually perpindahan nie is gud for her...sbb selama nie dia jd weekend wife jer...so now..dah bole jd full time wife ler yer...hope lepas nie ko bertambah babies lg yer Ryn...
Doaku..Semoga ko menjadi Isteri yg Solehah and jodoh kalian berkekalan hingga ke akhir hayat...gituuuuu



Horeeeey...lepas nie kalau gi Senibong..aku dah ada homestay....bole makan ketam nipah besar2 mcm yg Ryn khabar kat aku hari tu....(dear sister..hope sudi tumpangkan hamba and family hamba di teratak buruk tuan hamba..ahhahahah)


Akhir kata....Dear Ryryn...thanks sebab sudi jadi teman yg selalu menghiburkan aku..wpun sesekali kita ber sentap - sentap...tapi aku relakan jer...teman yg sudi pinjamkan telinga ko time aku nangis2 citer masalah peribadiku itu...(ko jer tau kan apa yg aku raser dgn Makhluk itu)....
tenkiu jgk sebab selalu tumpangkan akak pegi Sogo, HOI and BWY dengan kereta Hondamu....(kalau tak azab aku nak berangkut beg2 susu yg berkilo-kilo tu) sory kalau akak tergurau lebih..or..terkata lebih yg menyentapkan hati n jantung mu (aku selalu kata suara ko mcm pakai speaker) dan kenangan yang paling tidak akan aku lupakan dan akan aku dirindui time clubbing dlm Hondamu itu together2 ngan Wawa n Ucop...(aku raser kalau ko masuk vokal bukan sekadar rupa..sure ko jd juara RYn)....


Alaaaaaa dah tak tau nak tulis apa lagi..tadi mcm byk jer...tapi aku takut terbanjir lak dept nie nanti....aku nie kan pelakon pembantu citer hindustan terbaik kat sini...waakakakaka

RYN....Forget me Not...ada rezeki kita jumpa lg yer...keep in touch in FB, BBM ok!!