Followers

28 February 2012

Shepherd' Pie

Shepherd's Pie




Aku buat pie nie sempena makan-makan besday nana semalam....tapi still tak puas hati ler..kentang dia tak hempuk and rasernya tawar sket...di sebabkan sibuk nak siapkan order kek..aku pass resepi kat Syud suh buat shepherd pie nie....hu..hu.hu...nasib ler adik beradik ku...jarang nak mengomplen...sbb tu jugak lah kut aku suka try2 resepi baru...sbb bila buat jer..jadik ker tak ker...harus licinnnnn....ahahahhaah


Sherpherd's Pie
Sumber : Kak Ummi Kuantan (Home Sweet Home)



500 gm daging kisar
1 labu bawang besar [potong dadu]
1 ulas bawang putih [cincang halus]
1 cawan kacang peas
8 biji cendawan tin [belah 4]
5 biji buah tomato masak - ummi letak 3 biji je
1 batang carrot [potong dadu]
1 pokok daun sup [cincang]
1 s/b tepung jagung ]
1 cawan air ] bancuhkan
1 s/b lada hitam tumbuk ]
1 kiub stok daging
2 s/b minyak garam

Bahan Kentang:-
1 kg kentang [potong dadu]
1/2 cawan susu segar
2 s/b mentega garam,
serbuk lada sulah
air untuk merebus kentang secukupnya


Cara-Cara:-
1. Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan daging kisar dan cendawan. Kacau rata sehingga daging nampak masak.
3. Masukkan tomato dan semua bahan lain kecuali bancuhan tepung jagung
4. Bila mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung dan akcau sehingga masak.
5. Angkat dan masukkan dalam mangkuk kaca tahan panas atau pinggan sekiranya nak buat pie dalam mangkuk kecil. (*ana ikut kak Ummi letak dalam foilcup kecil2 - senang anak2 nk makan)
6. Kentang direbus dengan air dan garam sehingga air rebusan kering.
7. Lecek kentang dan gaulkan dengan susu segar, serbuk lada sulah dan mentega.
8. Masukkan sedikit kentang dalam mangkuk aluminium kecil.
9. Masukkan inti dan tutupkan dengan kentang lecek lagi.
10. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan 200'C selama 30 minit

Happy 2nd Birthday.....Raihana Batrisya...

HAPPY 2ND BIRTHDAY .....RAIHANA BATRISYA......





Ahad lepas birthday nana yg ke 2 tahun.....nana nie share besday ngan cousin aku...Kak In...so aku memang dah plan awal2 nak buat kek Choc Cheese Indulgence ....nak practise balik lepas g kelas ngan maklang azie..........


Ya ampunnnnn masa tgk kak azie buat...mcm senang banget....time aku nak buat sendiri terkial....satu tang nak potong kek tu jd 4 layer.....kedua  masa nak salut semua kek tu dng fresh cream...and yg paling hazab...nak tuang choc ganache tu...dng peralatan yg tak cukup..huru-hara gak ler aku nak menuang choc tu kasi nak cover seluruh kek...


CHOC CHEESE INDULGENCE CAKE
 Sumber : Maklang Azie (Maklang's Kichen Diary)


Kek Sponge Coklat
250 Sponge Mix coklat (lg sedap guna vanilla + choc emulco)
5 biji telur
50g air
50g minyak masak/butter cair
1st ovalette
Vanilla essence

Cara2
Masukkan semua bahan dalam bekas kecuali minyak
Pukul hingga gebu (tukar warna putih)
Masukkan minyak kaup balik sahaja
Bakar hingga masak dengan suhu 175C ikut oven masing2


BAHAN CHEESE FILLING
125 g cream cheese
30g gula castor
250g whipping cream/fresh cream – pukul gebu ketepikan
165 susu cair}
60g instant custard
-  } Campur dan gaul sebati (jgn bancuh awal, nanti berbintil)

Cara2
Pukul  w/cream or f/c (brand vivo sedap) sampai gebu ketepikan
Pukul pula cream cheese + gula sampai gebu
Bancuh instant custard + susu cair
Masukkan bancuhan tadi ke dalm adunan cheese + w/cream
Ambil sebahagian adunan dan campurkan dng choc paste
Dan sebahagian lg biarkan plain

CHOC PASTE – DOUBLE BOIL
100g cooking choc
1sb serbuk koko – masukkan bila choc dah cair

CHOC TOPPING OR GANACHE
300g cooking choc}
105g susu cair} double boil
11/2 choc emulco – masukkan lepas  cho cair.



CARA PENYUSUNAN KEK & FILLING (Belah kek supaya jd 4)
1.    Base kek
2.    Letak filling  perisa choc
3.    Letak  kek
4.    Letak filling perisa vanilla
5.    Letak kek
6.    Letak filling perisa choc
7.    Letak kek and sapu keliling ngan fresh cream
8.    Tuang cooking choc menutupi keseluruhan kek
9.    parutkan Choc n tabor snow sugar


SELAMAT MENCUBA..........




Hari Yang Penuh Dugaan.....

Hari Yang Penuh Dugaan.................




Sabtu lepas...hari yg sungguh mencabar hidup aku...cewah..mcm real jer....mana tak nyer..aku nie baru tahap 'Saya budak baru belajar' so nak siapkan tempahan-tempahan kek dari kengkawan tu..agak ler mencabar minda aku gak....


Mana tak nyer..dgn si kenit aku tu batuk + athsma.....aduiiiiii adik..time nak g jalan nie mcm2 ler awk nie.buat hal....Balqis memang sensitive sgt ngan aiskrim...aku dah try avoid benda alah tu..tapi yelah budak kan...dpn aku dia tak berani makan..belakang aku ...dia sudah mintak ice cream cornetto lagik ngan Atih dia....harus ler pakcik yg sorang tu melayan....sudahnya...nak amik ko....





Lepas selesai uruskan balqis....pasang machine nebulizer kat dia...(siap beli lg....lepas paed dia advice) so aku terus uruskan hal aku kat dapur pulak....


Order kali nie received thru FB...actually Kak Sulie nie kawan sekolah akak aku...so aku pun add dia just meramaikan kenalan ....Kak Sulie inbox nak order kek Red Velvat untuk birthday anaknya....Kak Sulie request decoration ala2 snowy....and very2 simple...taknak bunga2 katanya...Oklah lg senang kan dpt customer tak cerewet sgt...aku pun tak berapa pandai nak mendeco2 nie...memang dah lama tingin nak belajar tpi ongkosnya  belum mengizinkan lagi..huuuuu..hu..hu..uu






resepi klik sini

Angry Bird Choc Moist Cake

Angry Bird Choc Moist Cake....Happy 3rd Birthday Exora....





Entry hari nie ana nak citer sementara kek masih dlm oven.  My sis in law request nak kek angry bird yg mcm ana buatkan masa birthday Irfan tahun lepas utk anak  buahnya.


Minggu nie alhamdullillah byk lak tempahan....Allah nak bg rezeki lebih sebelum pergi bercuti ngan family next week. Serba salah pulak kalau tak dpt buatkan since org dah minta tolong kan???....ok lah di sini ana nak share resepi kek coklat moist yg famous dan
ramai blogger2 masakan dah try resepi nie dan rata2 semua memuji kesedapannya wapun tanpa topping....




KEK COKLAT KUKUS CHEF ZUBAIDAH
Sumber: Kak Ummi (Home Sweet Home)
Bahan-bahan (loyang 8"/9" bulat) - ana guna loyang 9"x9"


  • 100 gram serbuk koko *
  • 250 gram gula kastor* (ana ikut kak ummi letak 230 gm jgk)
  • 1 tin susu isian cair*
  • 200 gram minyak masak sayuran* (ana guna minyak jagung daisy)
  • 250g susu pekat*(ana ikut kak ummi letak 230 gm jgk)
  • 4 biji telur - dipukul sehingga berbuih (ana whisk je)
  • 150 gram tepung gandum  (ana guna tepung naik sendiri jer tak yah letak SB & BP)
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1 sudu teh baking powder
Cara-Caranya:-
  1. Campurkan kesemua bahan bertanda (*) dn masak dengan api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak.
  2. Satukan dengan telur yg di pukul tadi dgn mixer. (ana guna whisker jek).
  3. Gaulkan bahan-bahan kering dan ampurkan sedikit-sedikit sehingga sebati.
  4. Masukkan ke dalam tin yg dilapik dan diminyakkan. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.(*ana ikut kak ummi bakar dalam oven yang telah dipanaskan dulu pada suhu 160C selama 45 minit or ikut oven masing2 yea..)
  5. Sejukkan dahulu sebelum dihiaskan dengan icing


Resepi Simple Buttercream
  • 2 cawan krimwell
  • 1/2 cawan buttercup
  • 1 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan ising sugar

Cara-Caranya:-
Pukul krimwell dan butter sampai gebu, masukkan susu pekat pukul lagi sampai gebu then baru masukkan ising sugar...pukul lagi sampai betul2 gebu dan naik 2x ganda.....
lepas tu bole ler coler2 kan ikut citarasa memasing....


SELAMAT MENCUBA..........

24 February 2012

Order Tertanguh...Oh Red Velvat Cake

Order Tertangguh......Red Velvat Cake....ampunnnnnn ila...






















Dapat message dr Ila dah almost 3 weeks....dia kepingin makan red velvat......alamak...mcm mana nie..still tak confidence nak amik order si 'Baldu Merah' nie since selalu jer jd menara condong......hu..hu..hu...tp lepas attend kelas kak azie dulu raser confidence nak try balik tu dah ada....btw..insyaallah birthday 'Nana & Kak In nanti ana nak try buat Choc Indulgence Cake lah...kalau berjaya...nanti ana buat entry pasal tu yek...

Malam tadi lepas bakar Kek Karamel Pelangi cik Itayanin....terus ke dapur ..buat filling cream cheese pulak...dah siap mlm tu gak tag ila...bg lepas kempunan...ala2 terharunya cik ila punyalah suka..smpai terus di postnya entry kat blog dia....Ila ana hope ila suka yer...minta halal yg terlebih terkurang tu yer..saya budak baru belajar...

Oklah dah panjang sgt celoteh.....ana share kan resepi buat sapa2 yg nak try buat...
resepi hasil cedok dr blogwalking mcm biasa lah...




Red Velvat Cake
sumber : Teratak Impian ( Kak Zai)


5 biji telur gred B
250 gram mentega beku tanpa garam  (ana guna Anchor)
*3 cawan tepung naik sendiri
*3 sudu makan koko
2 cawan gula kastor
4 sudu makan pewarna Red Bright  (ana guna 1 1/2 sudu makan je)
1 cawan buttermilk - kalau xde buttermilk blh tgk resipi kt bwh
1 sudu teh garam- x letak (ana pun tak letak sbb guna salted butter)1 sudu makan bicarbonate of soda (baking powder pun ok)
1 sudu makan cuka makan ( ana guna apple cider)


CARA-CARA:1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
5. dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
5. Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
6. Larutkan bicarbonate of soda/baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.

NOTA: Gunakan dua biji dulang pembakar bulat bersaiz 8". Sejukkan kek kemudian barulah dipotong dua untuk mendapat empat lapisan.

KRIM CHEESE FROSTING:
500 gram krim keju Phillidephia
1 cawan krim putar- ana letak 2 cawan
ana tambah sedikit 1/2 gula icing ikut kak zai.
Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium).
*Campur sedikit butter(agak2) dan putar bersama bahan diatas supaya frosting agak keras dan mudah dibentuk

NOTA:
Buttermilk - 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.

 SELAMAT MENCUBA.....agak2 takut nak try......you are most WELCOME to order...ehehehehh :)

22 February 2012

Non Baked Orange Marble Cheese Cake

Bismillahhirrahmanirrahim,


Alhamdullillah berjaya create blog sendiri wpun masih merangkak2 nie.....hopefully ada masa leh belajar ngan kengkawan yg dah lama berblogging nie yer...


Hari nie nak update order minggu nie...from my officemate...Cik Elaine yg suka makan kek...so she request nak makan cheese cake..but nak lain dr yg biaser dia order...fuh penat bg suggestion akhirnya dia sendiri yg suggest..heheheheheh...maka terciptalah kek 'NON BAKED ORANGE CHEESECAKE'


Asal kek nie hasil dr blog walking blog 'kitchen is my world'. Ana suka sgt baca blog dia....kalau ada peluang nak jumpa owner blog tu raser nak ckp jutaan terima kasih sbb share kan resepi yg giler meletopppp sedapnya cheese cake tu...


Non Baked Orange Marble Cheese Cake

Sumber : Kitchen is my World




















Bahan2nya

Utk Base...Lapisan  Bawah..

  • 1 paket 150 grams coklat Maltesers (ana guna kitkat)
  • 12 keping Digestives Biscuit
  • 80 grams butter dicairkan




Utk  Filling...Lapisan  Atas....


  • 250 grams cream cheese ( kuarkan dari fridge dan biarkan dalam suhu bilik supaya cream cheese lembut )
  • 1 sudu besar sunquit emulco
  • 100 ml dairy whipping cream
  • 2/4 cawan gula castor
  • 50 ml air panas
  • 1 sudu besar serbuk gelatine




Utk  Choc Marble - Swirl
  • 1 sudu besar butter
  • 50 grams dark chocolate
Utk  Hiasan
1 bungkus Choc Crispy perisa Orange








Cara2  Penyediaanya


Utk Base...Lapisan Bawah..


  • Coklat Maltesers dan Digestives Biskut dihancurkan....( Ana kisar je ngan food processor....)
  • Gaul sebati coklat kitkat dan Digestives Biskut yang dhancurkan bersama butter yg telah dicairkan...
  • Sediakan loyang  Spring Foam....kalau tak de boleh guna loyang biasa...dilapikkan ngan aluminium foil melebihi paras loyang...sapukan ngan shortening....
  • Masukkan bahan2 utk base yg telah digaul sebati kedalam loyang....ditekan/mampatkan....
  • Simpan dalam fridge lebihkurang dalam 30 minit..... (ana biarkan 10minit jer)



    Utk  Filling....Lapisan  Atas....
  • Campurkan gelatine kedalam air panas.yg baru mendidih..kacau sebati...dan masukkan tak guna microwave...campurkan gelatine kedlm air panas mendidih...biarkan sehingga larut.....
  • Pukul whipping cream sehingga kembang dan ringan...stiff peak foam....masukkan kedalam fridge....
  • Pukul pulak cream cheese bersama gula sehingga lembut dan licin ...masukkan vanila esen...pukul sebati...
  • Masukkan campuran gelatine tadi ( kacau lagi ya sebelum dimasukkan.....)...Pukul lagi hingga kembang....
  • Akhir sekali kaup balikkan whipping cream kedalam adunan filling sehingga sebati....




Utk  Choc  Marble/Swirl..


  • Cairkan butter bersama coklat secara double boiled...
  • Campurkan coklat cair bersama 2 sudu besar adunan filling tadi...kacau sebati....
  • Utk proses memarblekannya....mudah je...tuang separuh adunan filling atas base tadi.ratakan..kemudian letakkan adunan coklat....menggunakan pisau atau chopstick...campurkan/marblekan kedua2 adunan tadi....
  • Langkah seterusnya masukkan baki adunan filling tadi...ratakan... kemudian tuang baki adunan coklat...dan ulangi proses yg sama .....( marble/swirl...)
  • Setelah siap...simpan didalam fridge...lebihkurang  4 - 5 jam....sebaiknya semalaman....